20 Lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer
20 Lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer
20 lik dişler, çürüdüğü veya çıkacağı zamanlarda, çok ağrı yapmaktadır. Sık apse yapmasından ve kolay iltihaplanmasından dolayı hekimler, genelde 20’lik dişleri çekmeyi önerirler. Hemen herkesin yaşadığı 20 yaş diş ağrısı, kişinin psikolojisini olumsuz etkileyecek derecede şiddetli bir ağrıdır. Ağzın en arkasında bulunan yirmilik dişler, çıkarken de damak içinde büyüdüğü için, ağrılı bir süreç yaşatmaktadır. Çürüdüğü zaman ise, kişinin yaşamını olumsuz etkileyen, hatta gece uykusundan uyanmasına sebep olan bir ağrı yaşatır.
Bu ağrı, tüm ağıza yayılır. Çeneyi de etkiler. Üstelik şiddetli bir baş ağrısı da yapar. Evde, farklı yöntemlerle ağrıyı hafifletme teknikleri de vardır ancak bunlar geçici niteliktedir. Diş ağrısı için en çok uygulanan yöntem, karanfil ezip ağrıyan diş üzerine bastırmak veya karanfil yağıyla kompres yapmaktadır. Ancak, bu sadece, ağrının biraz hafiflemesini sağlamaktadır. Apse ve enfeksiyonu önleyen bir yöntem değildir. 20 lik diş ağrısı, hekim müdahalesi gerekmektedir. İhmal edildiği takdirde, diş ağrısı, tüm vücudu etkileyerek, başta kalp rahatsızlıkları gibi ciddi boyutta hastalıklara yol açmaktadır. Bu yüzden yirmilik diş ağrısı yaşayanlar, hemen bir hekime başvurmalı ve gereken müdahale yapılmalıdır.
20 lik diş ağrısı tedavisi
Yirmi yaş diş ağrısı için, dolgu veya kanal tedavisi gibi yöntemler uygulanamamaktadır. Dişin çekilmesi, en profesyonel çözümdür. İşinde uzman bir diş hekimi, anestezi tekniğini uygulayarak, diş çekimini 1 dakika kadar kısa bir sürede yapabilir. Diş ağrısı, iltihaplanma, çürüme ve diş minesi rahatsızlıkları gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak sebebi ne olursa olsun, diş ağrısının çözümü, genelde diş çekimidir. Diğer dişlerde oluşan ağrı, kanal tedavisi veya dolgu yöntemiyle giderilebilirken, yirmi yaş diş ağrısı için bu yöntemler uygulanmamaktadır.
İltihaplanma veya çürümeye bağlı olarak ortaya çıkan 20 lik diş ağrısı için, hekimler öncelikle antibiyotik tedavisi uygulamaktadır. Antibiyotik ile iltihap kurutulduktan sonra, diş çekilmekte ve kişi rahatlamaktadır. Eğer 20 lik diş çekilmezse, ilerleyen dönemlerde ağız içi tümör ve kist oluşumu ile çene bozukluklarına sebep olacak derecede ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Hatta yirmilik dişler, ağrı veya uyuşukluk gibi bir rahatsızlığa sebep olmasa da çekilmelidir. Çünkü ağzın en arka tarafında bulundukları için, bazen temizliği gerektiği gibi yapılamıyor. Bu da, dişin zamanla çürümesine veya apselenmesine sebep oluyor. Sonuçta da, kişinin tüm vücudunu etkileyecek şiddetli bir ağrı ortaya çıkmaktadır. Ağız ve vücut sağlığı için, kötü pozisyonlu 20 lik dişler mutlaka çekilmelidir.