20Lik Diş Ameliyatı
20lik diş ameliyatı öncelikle hassas bir durumdur. Yirmi yaş dişleri çenenin en arka tarafında bulunan genellikle yirmi yaşına kadar çıkması tamamlanan üçüncü azı dişleridir. Bu dişlerin yirmi yaş dişi adını almasının nedeni de budur. 20 yaş dişleri halk arasında genellikle dayanıksız, ağrıya neden olan diş olarak bilinir fakat bu durum kişinin diş kemik yapısına, çene yapısına ve kişinin ağız bakımına bağlıdır. Dişin çıktığı bölgedeki kemik yoğunluğuna, dişin kök yapısına, çenenin darlığına ve anatomisine göre tamamen çıkabilir. 20lik diş gömülü veya yarı gömülü durumda olabilir.
Diş tam çıkmış veya yarı gömülü kalmışsa ağız hijyeni bu dişler için büyük önem taşır. Çünkü yirmilik dişler ağzın en arka kısmında yer alan ve diş fırçasının ulaşmasının en zor, yemek kalıntılarının en fazla kalma ihtimalinin olduğu yerdir. Bu sebeple diş temizliğine oldukça önem gösterilmesi gerekmektedir. Dişlerin temizliği ve bakımı hakkındaki makalemize ulaşmak için yandaki linke tıklayabilirsiniz: https://disveagizsagligi.net/dis-temizleme/dislerin-temizligi-ve-bakimi-nasil-yapilir
Her Yirmi Yaş Dişi Sorun Yaratır Mı?
Yirmi yaş dişinin sorun oluşturması kişinin diş kökü yapısına, ağız bakımı yapıp yapmamasına, çenenin darlığına, diş kemiğinin yoğunluğuna, çene yapısı anatomisine bağlıdır ve bu durumlar her kişide farklılık göstereceği için her yirmi yaş dişi sorun yaratır denemez. Diş çekimi durumu değerlendirmesi; dişin yarı gömülü ya da tam gömülü olup olmaması, dişin ağrı şikâyeti verip vermemesi, dişin komşu dişlerle temasının nasıl olduğu, herhangi bir çürüme, enfekte olup olmama durumuna göre değerlendirilir.
Bazen dişin içinde geliştiği kesede kist durumu gözlenebilir. Bu kistlerin büyümesi ve tedavi edilmemesi durumu çene kemiğini zayıflatabilir ve çene kemiği deformasyonu durumuna yol açabilir. Tam gömülü olan dişlerde eğer ağrı oluşturmuyorsa doktor kontrolünde çekimi gerekmeksizin diş dizininizde kalabilir.
Gömülü yirmi yaş dişleri çıkmaya başladığında lenf bizlerinde şişme, hassasiyet, şakaklarda, sırtın orta kısmında, boğazda ve başta ağrı, çene de basınç hissi görülebilir. Bu durumda hasta bir hekime başvurmalıdır ve hekimin yazdığı ilacı düzenli olarak kullanmalıdır. Bu şikâyetler ilaç kullanımı geçmezse cerrahi müdahaleye başvurulacaktır.
Yirmilik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yirmilik diş ameliyatı yapılmadan önce dişin diş kanalında olup olmadığına, herhangi bir iltihaplanma olup olmadığına bakılır. Dişte iltihap yoksa hasta ameliyat edilir. Dişin çekileceği bölge lokalize anestezi ile uyuşturulur ve diğer dişlerin üstü hekimin tercihine göre plastik örtü ile örtülür. Diş yarı gömülü veya tam gömülü bir diş ise dişin çıkarılabileceği şekilde kesi oluşturulur değilse çekim yapılır. Açık kalan yaraya bir veya iki dikiş atılır. 1 hafta sonra dikişlerin alınması gerekir. Ve süreç bu şekilde tamamlanır.
Operasyon süresi dişin durumuna göre değişmektedir. Herhangi bir anormallik olmadığı taktirde yirmilik diş ameliyatı 25 dakika 30 dakikada tamamlanır. Lakin dişin gömülü olması, diş köklerinin oldukça sert bir şekilde diş etini kavraması vs tarzındaki durumlarda ameliyat süresi uzayabilmektedir. Tabii bir de ameliyat başlamadan önce yapılan lokal anestezinin tam olarak yayılma süresini de beklemek gerekir. Özellikle sinir uçlarına kadar tam bir şekilde yayılması gerekmektedir.
20Lik Diş Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Mümkün olduğunca sert gıdalar tüketilmelidir. Hatta mümkünse bir hafta boyunca tamamen sıvı gıdalar tüketilmelidir.
- Ameliyat sonrası kesinlikle sigara, nargile vs içilmemelidir.
- İlaçlar saatinde ve dozunda alınmalıdır.
- Alkol tüketilmelidir. (zaten ilaç aldığınız için muhakkak tüketmemelisiniz.)
- Katı gıdalarla beslenmeye başlayınca ameliyat bölgesinde çok sert şeyler çiğnenmemelidir. Mümkünse ağızın diğer tarafıyla çiğnenmelidir.
- Ameliyat bölgesinde ağrı, hassasiyet, şişlik görüldüğü takdirde hemen doktora başvurulmalı ve kontroller aksatılmamalıdır.
- Ameliyat sonrasında lokal aneztesinin etkisi geçmeye başlayınca ameliyat bölgesinde ağrının olması gayet normaldir. Bu durum için zaten size diş hekiminizin verdiği ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
- Ameliyat sonrasında çekilen yirmilik dişin olduğu yer kanayabilir. Bu gayet normaldir. Ağzınızda çok kan toplanınca ağzınızdan lavobaya akıtabilirsiniz. Asla ve asla tükürme eylemini gerçekleştirmeyin. Bir baskı ile yapmanız doğru bir davranış değildir.
- 1-2 gün hafif kanama devam edebilir. Bu normal olarak karşılanmaktadır. Lakin kan olduğundan fazla ise doktorunuzla iletişime geçmenizde fayda vardır.
- 20lik diş ameliyatı sonrası diş hekiminizin verdiği gargarayı kullanmayı asla ihmal etmeyiniz. Doktorunuzun söylediği zamanda kullanmaya başlayınız. Normal şartlarda gargaranın kullanımı ameliyattan 4gün sonradır. Ama bu süreç dişe göre değişebilir. Bu sebeple doktorunuzun kullanım zamanına mutlaka uymanız gerekmektedir.
İlginizi çekebilecek bir diğer makalemize ulaşmak için kırmızı renkli yazıya tıklayabilirsiniz: