Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Tükettiğimiz gıdalardan veya ağız bakımının yapılmaması ağız kokusuna neden olmakla birlikte çeşitli hastalıkların da habercisi ağız kokusu olabilmektedir. Kişinin sosyal ilişkilerinin zedelenmesine, kendine olan özgüvenini de kaybetmesine neden olabilecek ağız kokusunu gidermek oldukça önemlidir.
Soğan, sarımsak gibi ağızda koku bırakan gıdalar kısa süreli olarak ağız kokusuna da neden olsa toplum içerisinde insanların ağız kokusundan rahatsız olması kaçınılmaz olacaktır. Diş ve ağız sağlığında sorunlar olması veya birçok hastalıktan kaynaklanan ağız kokusu uzun sürebilir. Bu nedenle ağız kokusuna neden olan etkenlerin belirlenerek doğru tedavi yöntemiyle önlem alınması gerekecektir.
Ağız kokusu nasıl geçer
Dişinizi düzenli fırçalamak ve özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerin arasında kalan bakteriler zamanla kötü koku yaymaktadır. Her yemekten sonra kapsamlı bir ağız bakımı mutlaka yapılması gerekir. Her zaman evde olmadığınız durumlara karşılık diş fırçası veya diş ipi kullanamadığınız zamanlarda ağzınızı su ile çalkalayabilir, elma ya da havuç çiğneyerek ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz.
Dil temizliği
Dilde yer alan yoğun bakteriler ağız kokusunun nedeni olabileceğinden dişlerinizi fırçalarken dil temizliğini de ihmal etmemeniz gerekir.
Diş kontrollerini yaptırın
Diş hekimine gitmekten çekinmeden diş kontrollerini mutlaka düzenli aralıklarla yaptırmanız gerekir. Dişlerde çürük veya ağız içinde enfekte yaraların varlığı ağız kokusuna neden olabilecektir.
Ağız kokusunu gidermek için dikkat edilmesi gerekenler
• Soğanı ve sarımsağı bol olan yemekler tüketiyor olsanız bile bir miktar maydanoz, karanfil veya nane ile ağız kokusunu nötralize edebilirsiniz.
• Yemek yeme alışkanlığınızda gıdaları daha fazla çiğneyerek hızlı yemek tüketmekten kaçının.
• Hem ağızdaki bakterileri ortadan kaldırmak hem de tükürük salgısını desteklemek amacıyla suyu bol tüketmek gerekir.
• B ve E vitamini eksikliği gibi pek çok besin eksikliği de ağız kokusuna neden olacağından vücudunuzun günlük ihtilaç duyduğu vitaminleri düzenli olarak almanız gerekir.
• Uzun süre aç kalmak da midedeki boşluktan ağız kokusuna uzanan bir sorun yaşamanıza neden olacağından ana öğünler sonrası ara öğünlerde de bir şeyler yemeye özen gösterin.
• Düzensiz ve sağlıksız beslenme de ağız kokusuna neden olacaktır. Diyet yapıyor olsanız bile uzmanına danışarak hem sağlıklı beslenebilir hem de ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.
• Sindirim sistemi hastalıkları, geniz eti, bademcik sorunları veya mide bağırsak hastalıkları gibi sorunlar ağız kokusunu yaygınlaştıracağından sağlık problemlerinizin mutlaka tedavi edilerek kontrol altında tutulması gerekir. Bu sayede ağız kokusu gibi bir problemle de karşılaşılmaz.
Ağız kokusu için bitkisel tedavi
Taze nane veya maydanozu yemeklerden sonra çiğneyerek ağız kokusunu önleyebileceğiniz gibi pek çok bitki ile yemek sonrasında gargara yaparak ağız içinde oluşan bakterilerin yok olmasını da sağlayabilirsiniz.
Adaçayı, okaliptüs, tarhun, biberiye, kekik, rezene, kişniş, kakule, zencefil gibi anti bakteriyel özelliği yüksek olan bitkilerle gargara yapabilirsiniz. İstediğiniz bir bitkiyi suda kaynatıp soğumasını bekleyerek yemeklerden sonra yapağınız gargara ile doğal yolla ağız kokusunu gidermeniz mümkün olacak.
En mantıklı yaklaşım aslında; yemekten hemen sonra ağzın çalkalanması. Aradan bi yarım saat filan geçtikten sonra dişleri fırçalamak yeterli olacaktır. Ama tabii kokan şeyler yerken de ölçülü olmakta fayda var. Siz gidip de 2 baş soğan yerseniz yemekte. Bu koku geçmez. Ağızdaki kokuyu dindirmiş olsanız bile geğirmeyle vs. birlikte mideden bu koku tekrardan gün yüzüne çıkacaktır. O sebeple yemeklere dikkat edelim. Özellikle toplu taşıma kullanırken veya topluluk arasına giderken kokan şeyler yememeye özen gösterelim. Ve ağız bakımlarını ihmal etmeyelim.