İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir? sorunu soruyorsanız dişiniz ile başınız dertte demektir. Lütfen aşağıdaki adımları uygulayın. (Bitkisel-Antibiyotik ve evde çözüm yöntemleri)
Diş iltihabı neredeyse bütün insanların belli zamanlarda maruz kaldığı son derece ıstırap verici bir durumdur. Diş köküyle birlikte etrafındaki dokuların enfeksiyonudur. Ağızda çürük bir dişin olması durumda gelişir. Diş iltihabını anlamanın basit bir yolu ise, dişlerde hissedilen yükseklik hissi ve soğuk suyu ağız içine aldığınızda verdiği rahatlama hissinden anlaşılabilir. Enfeksiyon yani iltihabın giderilmesi için mutlaka diş hekimine gidilmeli ve hekimin reçete edeceği antibiyotiği kullanmak gerekmektedir.
Diş İltihabına Ne İyi gelmektedir?
Öncelikle diş hekimine gidilmelidir. Tedaviye bir an önce başlanmazsa iltihap müzminleşir ve diş kökünde kist oluşur. Diş ağrıları gece ya da diş hekimine ulaşılamayacak zamanda oluşmuş ise evde kısa süreliğine uygulayacağınız bazı yöntemleri deneyebilirsiniz.
Demlik veya sallama çay poşetlerini soğuk olarak dişin dibine uygulayın. Bir süre sonra etkisini göstererek rahatlama sağlar. Ayrıca, tuzlu su ile yapılan gargara da iltihaplı dişin akut ağrısını belli bir süreliğine azaltır. Tuzda bulunan anti bakteriyel özellik o bölgedeki bakterilere etki ederek rahatlatır. Günde 5-6 kez tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Eczanelerde satılan, hidrojen peroksit içeren gargaralar diş eti iltihaplanmasında etkilidir. Günde birkaç kez gargara yapılması ağrıyı hafifletir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, çayın içinde bulunan tein maddesinin ağrı kesici özelliğinden dolayı, aktarlarda satılan çay yağını, bir çay bardağı suya 3-4 damla damlatarak bununla gargara yapmak ağrıyı hafifletir. Karanfil bitkisinin de ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Dişin dibine koyacağınız bir adet karanfil ağrıyan dişin ağrısını geçirir. Sarımsak bitkisinin antibiyotik özelliği bulunduğundan iltihaplı dişin dibine küçük bir parça sarımsak bastırın.
Diş İltihaplanmasında nelere dikkat edilmelidir?
- Aşırı sıcak ve aşırı soğuk sıvıları almamaya çalışın.
- İltihaplı diş hassas olacağından yemekleri iltihaplı dişinizle çiğnemeyin.
- Diş fırçalama alışkanlığı diş çürümesi ve iltihaplanmasını mutlaka önler. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.
- Her gece yatmadan, anti bakteriyel özelliği bulunan gargara ile gargara yapın.
- Tahriş eden, sert kabuklu yiyecekleri dişlerinizden uzak tutun.
- İltihaplı bölgeye kesinlikle sıcak bir uygulama yapmayın. Soğuk suyu uygulayın.
- İltihaptan kaynaklanan yüz şişmelerinde yüzünüze soğuk kompres uygulaması yapın.
Yukarıda saydığımız yöntemler, tedavi etmez ve iltihabı tamamen geçirmez. Diş apselerinde mutlak antibiyotik kullanmak şarttır. En kısa sürede bir diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Diş iltihaplanmasında asla alkol ve aspirin gibi maddeler kullanmayın! Bu yöntem sorunu çözmeyeceği gibi ağız içi mukoza dokusunda tahrişlere neden olur. Dişlere gereken özen ve bakım düzenli olarak uygulandığında, çürük ve enfeksiyon gibi sıkıcı durumlar ortaya çıkmaz.