Amalgam Diş Dolgusu Nedir?

Amalgam diş dolgusu nedir ve nasıl yapılır? zararları var mıdır? Ömrü ne kadardır? Sökümü ve çıkartılması kolay mıdır? Bu sorulara aşağıdaki makalemizde cevap vereceğiz.

Amalgam Diş Dolgusu Nedir?

Dolgular en yaygın diş prosedürlerinden biridir. Diş çürümesi (kavite) yaşadıysanız şansınız varsa. Diş hekimleri, yumuşak iç dişte (“dentin” olarak da bilinir) ortaya çıkacak boşlukları onarmak ve değiştirmek için diş dolgusu kullanırlar. Çürük dişteki işlenmemiş boşluklar dolgu yapılmadığı takdirde, çürüme, apse veya enfeksiyon dahil olmak üzere ek sağlık sorunlarına yol açabilir. Amalgam dolgudan kompozite kadar, burada diş dolgularının nasıl olduğuna dair bilgiler sizler için derlendi.

amalgam dolgu,

Amalgam Diş dolgusu nasıl yapılır?

Hekiminiz diş dolgusu gerektiğini belirlediğinde, öncelikle ekipmanını hazırlayacak ve yapacağı işlemler konusunda sizi bilgilendirecektir. Prosedürün başlangıcında, diş hekiminiz bir anestezi uygular. Ekstra rahatınız için bir yatıştırıcı da uygulanabilir. Etkilenen bölge uyuştuktan sonra, diş hekimi dolgu yapacağı alanı temizlemek için özel aletler kullanır.

Çürük çıkarıldıktan sonra, diş hekiminiz kazılan alanı bir dolguyla doldurur, malzemeyi dişinize uyacak şekilde şekillendirir ve UV kürleme ışığı ile yerine sabitler. Doldurma tamamlandığında, ısırdığınızda farklılık hissedip hissetmediğinizi ve dolgu yapılan dişin karşısındaki diş ile olan temas aralığını kontrol edecektir. Boyut ve yere bağlı olarak, çoğu diş dolgusu bir saat ya da daha kısa sürede tamamlanabilir.

amalgam, amalgam diş dolgusu, amalgam diş,

 

Diş dolgu türleri nelerdir ve nelerden yapılmıştır?
Her biri kendine özgü avantajları ve dezavantajları olan çok çeşitli diş dolguları vardır. Aşağıda dolgu çeşitleri hakkında detaylı bilgiler tarafınıza sunulmuştur. Lakin, unutulmamalıdır ki, dolgu seçimi sadece ve sadece diş hekimlerinin kontrolünde ve onların yönlendirmeleriyle gerçekleştirilmelidir.

 

Amalgam dolgu

Amalgam dolgular (genellikle “gümüş dolgular”olarak adlandırılır) civa ve diğer metallerin karışımıdır. Diğer diş dolgusu malzemelerine kıyasla, amalgam daha güçlüdür, çalışılması daha kolaydır ve daha az maliyetlidir.
Ancak gümüş rengi estetik açıdan daha az talep görmesine neden olur. Amalgam, diş dolgularının en yaygın türü olup diş hekimleri tarafından 150 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır. FDA, 2009 yılında yapılan incelemede, amalgamda bulunan civa düzeylerinin, hastalar için risk oluşturacak kadar yüksek olmadığını belirlemiştir. Fakat bu tespit bazı çevrelerde tartışmalı olmaya devam etmektedir. Bu nedenle, kozmetik kaygılarının yanı sıra, bazı diş hekimliği uygulamaları artık amalgam dolgularını kullanmamaktadır.

 

Karma Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular, diş renginde kompozit rezinden yapılır ve diş hekimleri ve hastalar arasında estetik cazibesi ve satın alınabilirliği açısından popüler bir seçimdir. Kompozit bir diş dolgusu tipik olarak bir amalgam, altın veya porselen dolgusu kadar sürmeyecek olsa da, malzemesi oldukça güçlüdür.
Kompozit dolgular ayrıca, dişinizin boyutunu, şeklini veya rengini değiştirmek gibi kozmetik nedenlerle de sıklıkla kullanılır. Bunlar kozmetik dolgular veya “diş rengi dolgu” olarak bilinir.

 

Cam İyonomer Dolgu

Cam iyonomer dolguları diğer dolgu malzemelerinden daha zayıftır, bu nedenle dişlerin (örneğin dişler arasında) “ısırma” yüzeylerinde kullanılırlar. İyoner dolguları diş yapısı ile kimyasal bir bağ oluşturur ve ayrıca diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olabilecek florürü de açığa çıkarabilir.

 

Altın Dolgu

Altın dolgular en güçlü, en uzun ömürlü dolgu malzemesidir ve aynı zamanda en pahalılardır. Diğer dolgu malzemelerinin aksine, altın dolgular bir laboratuarda yapılır ve diş hekiminiz tarafından dişe sabitlenir. Diğer dolgu malzemeleri daha uygun olduğundan ve dişinizin rengine uyacak şekilde yapılabildiğinden, altın dolgular artık çok yaygın değildir.

 

Porselen Dolgu

Porselen kaplamalar dijital teknolojiyi kullanarak bir laboratuarda tasarlanır ve dişinizin rengine uygun ve özel olarak hazırlanır. Porselen inleyler doğrudan dişin yüzeyine bağlandığından, genellikle daha az diş yapısının olduğu alanlarda daha büyük boşluklar için kullanılırlar. Altın gibi, porselen dolgularda pahalıdır.

 

Hangi dolgunun size uygun olduğunu diş hekiminizden öğrenmelisiniz!

Diş dolguları söz konusu olduğunda birçok seçenek vardır, ancak sadece diş hekiminiz size özel durumunuzda hangi tedavilerin uygun olabileceğini veya uygun olmayabileceğini söyleyebilir. Amalgam veya kompozit dolgular hakkında sorunuz varsa, sizin için en anlamlı olan tedavi planını belirlemenize yardımcı olması için diş doktorunuzla konuşmanızdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir