Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş dolgusu nedir? Dolgu, çürümüş dişin eski fonksiyonun ve görüntüsünü kazandırmak için yapılan bir uygulamadır. Dolgu yapılırken öncelikle çürümüş doku temizlenir. Ardından açılan boşluğa dolgu malzemesi yerleştirilir. Dolguya ihtiyaç olup olmadığı nasıl anlaşılır? Diş hekimi tarafından yapılan muayenede çürümüş diş yüzeyleri detaylı kontrol edilir. Farklı görülen yüzeyleri özel cihazlarla kontrol edilir. Diş hekimi gerekli gördüğü hallerde röntgen de isteyebilir. Dişte yer alan çürüğün durumuna göre dolgu türleri belirlenmektedir.

diş dolgusu, amalgam dolgu, kompozit reçine dolgu,

Diş dolgusu çeşitleri nelerdir?

Diş dolgusu çeşitleri kullanılan malzemeye göre değişmektedir. Bunlar altın, porselen, amalgam ve kompozit reçinedir.

Altın dolgu nedir?

Sipariş üzerine laboratuvar ortamında hazırlanarak dişe yapıştırılır. Diş eti hastalıklarına karşı altının toleransı yüksektir. Pek çok bilirkişinin hem fikir olduğu nokta ise altının en iyi dolgu malzemesi olduğudur. Altın dolgunun maliyeti yüksek olmakla birlikte uygulaması birden fazla seansı içermektedir.

Amalgam dolgu nedir?

Amalgam dolguların maliyeti daha düşük olmasına karşın aşınmaya karşı oldukça direnç sağlamaktadır. Renginin koyu olmasından dolayı ağızda estetik bir görüntü oluşturmamaktadır. Fark edilir olmasından dolayı ön diş dolgularında kullanılmamaktadır.

Kompozit reçine dolgu nedir?

Doğal görünümlü dolgu istendiğinde tercih edilmektedir. Rengi diş rengindedir. Dolgu malzemeleri karıştırılıp dolgu boşluğuna yerleştirilerek sertleşmesi beklenmektedir. Kompozit dolgular aşınmaya karşı dirençli olmaması sebebiyle büyük dolgu tedavilerinde tercih edilmemektedir. Kompozit dolguların kullanım ömrü 3 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Çay, kahve ve sigara tüketimine bağlı lekelenmelerde oluşmaktadır.

Porselen dolgu nedir?

Porselen dolgular laboratuvar ortamında hazırlanarak dişe yapıştırılmak suretiyle uygulanmaktadır. Lekelenmelere karşı dirençli olmasının yanı sıra diş rengine yakın renkte üretim yapılabilmektedir. Porselen dolgu maliyeti altın dolgunun maliyetine yakındır.

Diş dolgusu çeşitleri arasında seçim yapılırken dişteki çürüğün büyüklüğü ve hastanın alerjik hassasiyeti gibi durumlar etkili olmaktadır. Hastanın altına karşı hassasiyeti varsa altın yerine farklı dolgu türleri kullanılacaktır.

dolgulu diş rontgen, diş rontgeni, dolgulu diş,

Dolgu tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Soğuk – sıcak hassasiyeti yaşanabilir. Dolgu sinirlere yakın yapılmış bir dolgu ise bu sorun 3 haftaya yakın sürmektedir. 3 haftadan fazla süren ağrılarda mutlaka diş hekimi ile görüşülmelidir. Dolgu yapılan dişte 12 saat sürebilecek bir ağrı yaşanabilir. Bu durumda diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrı ertesi gün hala devam ediyorsa kanal tedavisi uygulaması gerekebilir. Kısa surede diş hekimi ziyaret edilmelidir. Dolgu yapılan dişe baskı yapıldığında ağrı yaşanabilir. Bu durumda da hekimle görüşülmeli ve o diş kullanılmamalıdır. Dolgunun rahat kullanımı ve uzun ömürlü olması için cilalanmaktadır. İlk günlerde dilin takılması normal karşılanır. Bu durum 2 hafta sürerse diş hekimi ile görüşülmelidir.

Bir Önceki Konu; Zirkonyum Diş Kaplama

Bir Sonraki Konu; Diş Temizletmenin Zararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir