Diş Dolgusu Nasıl Yapılır
Bu makalemizde beyaz diş dolgusu nasıl yapılır ve acır mı? Ön diş dolgusu ne kadar sürede yapılır ve iğne yapılır mı? Diş dolgusu hangi durumlarda yapılır? Dolgu gerektiren durumlar nelerdir? Dolgu malzemeleri nelerdir? sorularına yanıt bulacaksınız.
Dişlerinizde ya da diş etlerinizde yaşadığınız herhangi bir sorun karşısında mutlaka uzman diş doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Genellikle korkuya bağlı olarak ertelenen diş tedavileri daha kötü durumların oluşmasına neden olmaktadır. Dişlerde yaşanan sorunlar nedeni ile doktorun yapacağı muayenenin ardından nasıl bir tedavi uygulaması gerektiği hasta ile paylaşılmaktadır. Diş dolgusu yapılması gerekiyorsa eğer dişin yerinde kalması ve çekilmemesi için diş hekimi başarılı bir tedavi uygulamaktadır.
Oluşmuş olan boşlukların doldurulması için bazı yöntemler kullanılmaktadır. Günümüzde diş dolgusu sırasında kullanılan dolgu maddeleri dişe yapışmadığı, tutunmadığı için bazı destekleyici maddeler doktorlar tarafından kullanılmaktadır. Tutucu önlemler sayesinde diş dolgusu kolayca yapılabilmektedir. Diş çürükleri ya da diş kırıkları gibi durumlar söz konusu değilse eğer diş dolgusu tedavisi yapılmaktadır. Dolgu sayesinde boşluklar kapatılmaktadır. Ağız yapısına ve dişin şekline göre dolgu yapılarak uzun süre kullanılması sağlanmaktadır. Diş dolgusu yapan doktorların tamamen titiz ve özenli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Lokal anestezi ile uyuşturulan dişe dolgu tedavisi uygulanmaktadır.
Dolgu Gerekip Gerekmediği Nasıl Anlaşılır?
Öncelikle diş hekiminin diş tedavisi için dolgu gerekip gerekmediği konusunda teşhis koyması gerekmektedir. Dişlerinizde çürük olup olmadığını anlamak için;
- Gözlem yapmalı
- Çürük boyası kullanmalı
- Röntgen çekmeli ve kırık ya da çürük diş olup olmadığını kontrol etmelidir.
Bütün bu aşamalardan sonra diş doktoru dolgu tedavisine başlamak için lokal anestezi uygulamaktadır.
Ardından dolgu yapmak için gerekli olan el aletleri ile dişte bulunan çürüğü temizlemektedir. Çürüğün alınması konusunda günümüzde artık lazer uygulaması da bulunmaktadır. Sert mine tabakasının aşılması için vınlama sesi ile çalışan alet ile doktor diş tedavisini uygulamaktadır. Dolgunun yerleştirilecek olduğu alandaki çürükler temizlenir. Çürüğün tamamının temizlendiğinden emin olması gerekmektedir. Çürük temizlendikten sonra diş hekimi boşluğun şekillenmesini sağlara ve dolgu işlemini yapmaya başlamaktadır. Farklı dolgu malzemeleri kullanılarak diş dolgusu tedavisi yapılmaktadır.
Diş Dolgu Malzemeleri Nelerdir?
Dişlere ve diş etlerine zarar vermeyen, çiğneme zorluğu yaşatmayan, fark edilmesi zor olan dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Bu dolgu maddeleri özelliklerine göre aşağıda yer almaktadır.
Metal Dolgular = Diğer dolgu türlerine göre oldukça dayanıklıdır. Hoş bir görünümü yoktur. Azı dişlerinde daha çok tercih edilmektedir.
Porselen Dolgular = Altın ya da porselen şeklinde olan bu dolgular özel olarak laboratuvarlarda hazırlanmaktadır. Uygulanması oldukça zordur.
Kompozit Dolgular = Astetik dolgu yöntemlerinde diş ile aynı görünümde olduğu için kullanılmaktadır. Dayanıklı bir dolgu çeşidi değildir.
Dolgu tedavisinin ardından iki saat boyunca bir şey yenmemesi gerekmektedir.