Zirkonyum Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama nedir? hangi durumlarda kullanılır? nasıl yapılır? sorularına cevapları aşağıda bulabileceksiniz. Ayrıca 2018 de zirkon kaplama yaptıranlar hakkında bilgi sahibi olacak, örnekleri ve modelleriyle fikir sahibi olacaksınız.
Zirkonyum diş nedir?
Zirkonyum diş, insanların ağızlarındaki dişlerde aşınmalar ve bozulmalar veya eksilmeler yaşandığında, yapılan bir kaplama yöntemidir. Kaplamalar sadece tedavi amaçlı değil aynı zamanda estetik amaçla yapılabilir. Estetik amaçlı yapılan zirkonyum dişler de amaç daha sağlıklı görünen ve daha beyaz dişlere sahip olmaktır. Zirkonyum diş kaplama içinde metal barındırmayan ve özellikle bu sebepten dolayı metal alerjisi olan insanların rahatlıkla kullanabileceği zirkonyum maddesinden üretilen bir kaplama çeşididir. Zirkonyum diş kaplamanın birçok avantajı bulunmaktadır, bunlardan en önemlisi ışığı geçiren bir madde olduğundan diş etinde, koyu renk oluşturmamasıdır. Bir diğer avantajı ise diğer kaplamalara göre çok daha doğal bir görüntü sunmasıdır.
Zirkonyum diş hangi durumlarda kullanılır?
Zirkonyum kaplama; ayrık dişlere sahip hastalarda, kırılan dişlerde metal destekli köprü ve daha önceden kaplama yapılmış olan dişlerin tedavisinde değer renk ve yapı olarak estetik görünmeyen, dişlerin tedavisinde kullanılır.
Zirkonyum diş nasıl yapılır?
Zirkonyum kaplama tedavisine başlanıldığında öncelikle hastanın nasıl bir ağız görüntüsü istediğiyle ilgili doktorla hasta arasında bir iletişim gerçekleştirir. Doktor hastanın istekleri doğrultusunda bir tarama işlemi yapar. Tamamen teknolojik ortamda yapılan bu tarama işlemiyle 3 boyutlu tarayıcılar, nasıl bir değişim ortaya çıkacağını gösterir. Tarama işlemi, ağzın içyapısının, kamera kullanılarak görüntüsünün alınmasıyla yapılır. Alınan bu görüntüler bilgisayar ortamında sorunsuz bir tasarım üretilir. Bilgisayar kullanılmadan yapılan yöntemde ise bireylerin ağız ölçüsü alınır. Bu ölçüler doğrultusunda laboratuvarda zirkonyum diş porseleni hazırlanır.
Zirkonyum kaplama porselenlerin hazırlanma süreci, kullanılan tekniğe göre değişiklik gösterebilir. Eğer hastanın ağzında tekrar tedavi görmesi gereken sorunlar yok ise ortalama olarak 3 seansta, yeni dişler, hastaya teslim edilir. Yani ilk olarak hastanın ağzındaki sağlık problemlerinin giderilmesi gerekmektedir. Hastanın ağzındaki çürük veya sallanan dişlerin tedavisinden sonra ölçümler alınır. Hastanın ağız tedavisi giderildiğinde bu süreçte kullanması için geçici bir diş verilir. İkinci seanstan sonra hasta yapılan dişlerinin aşağı yukarı nasıl olacağını görebildiğinden beğenip beğenmemesiyle ilgili münakaşalar yapılır.
İkinci seans sonunda hasta zirkonyum diş tedavisi bittiğinde, dişlerinin nasıl gözükeceğini bilecek şekilde klinikten ayrılır. İkinci seansta hastanın doktora nasıl bir diş istediğine gösteren mum bloklar, laboratuvarda hazırlanan yapı ile karşılaştırılarak, tamamen hastanın istediği gibi bir diş yapısı oluşturulur. Zirkonyum diş birçok avantajı bulunan bir kaplama tedavisidir. Diğer kaplama yöntemlerine göre hastanın memnuniyet ile ayrılması çok daha olasıdır. Hasta ve doktor tedavi sürecinde hep iletişimdedir.