Diş Sıkma Nedenleri
- Diş sıkma nedenleri, diş sıkma belirtileri ve diş gıcırdatma rahatsızlığının neden olduğu sağlıksal sorunlara aşağıdaki makalede değinilmiştir.
Diş Sıkma Nedenleri
Diş sıkma diğer adı ile bruksizm rahatsızlığı alt ve üst çenede bulunan dişlerin çiğneme ve yutkunma hareketleri dışında etkileşime geçmesi olarak tanımlanır. Çiğneme ve yutkunma dışında dişlerin etkileşime geçmesi istenmeyen bir durumdur.
Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?
Diş gıcırdatma probleminin temelinde iki ana sorun yer almaktadır. Bu sorunlardan birincisi strestir. Diğer sorun ise kapanış bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?
Stres veya kapanış bozukluğu gibi nedenlerden dolayı bruksizm sonucunda birçok belirti oluşturmaktadır. Çene, boğaz ve yüz kaslarında ağrılar meydana gelir. Oyulmuş olan dişler veya diş kırılmaları oluşabilmektedir. Dişleri sıkma sonucunda dişlerde fazlası ile hassasiyet oluşmaktadır. İç yanakta yara, dilde yara gibi sorunlar oluşmakta ve dile diş izleri görülmektedir. Yemek yerken çiğneme sırasında ağrı olur. Dişleri sıkarken çenede aşırı zorlandığı için çene ekleminde problemler yaşanmaktadır. Dişlerin sıkılması sonucu uyku problemi de oluşmaktadır. Dişlerin sıkılması sonucu ağrısı omuz ve boyuna da vurmaktadır. Hiperaktivite problemi yaşayan çocuklar da bruksizm kulak çınlamasına sebep olmaktadır.
Diş Sıkma Rahatsızlığı Neden Olur?
Kaygı sorunu ve öfkeden dolayı diş sıkma problemi yaşanmaktadır. Diş sıkma problemlerinin yüzde yetmiş gibi büyük bir çoğunluğu duygu karmaşası gibi nedenlerden olmaktadır. Aşırı stres, fazlası ile endişe ve kaygı problemleri, öfke gibi nedenler uyanıkken diş sıkmaya sebep olmaktadır. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar da diş sıkmaya neden olabilir. Sigara ve tütün tüketilmesi, aşırı alkol alınması ve fazla miktarda vücuda kafein alınması da diş sıkmaya neden olabilmektedir. Uyuşturucu maddelerde diş gıcırdatma problemine sebep olabilmektedir.
Hiperaktif olan kişilerde de sinirsel aktivite ve metabolizma yoğun bir şekilde çalıştığı için stres seviyesi yükselebilir. Başta çocuklar olmak üzere bu durum diş sıkmaya sebep olmaktadır. Çarpık olan dişler de bruksizme neden olmaktadır. Çarpık olan dişler ağız kapanışının normal bir şekilde gerçekleşmesini engellediği için diş gıcırdatmaya neden olmaktadır. Böyle dişler yüzünden ağzı kapatabilmek ve çiğneyebilmek için çok fazla enerji harcanmaktadır.
Uyku problemi yaşayan kişilerde sık sık diş sıkma problemi görülmektedir. Aynı zaman da ağır bir cisim kaldıran ve bir görev üzerinde aşırı düşünen kişilerde de diş sıkma problemi görülmektedir. Bazı kişilerde bu durum uzun süreli yaşanmaktadır. Örneğin araba sürme sırasında ya da okuma yazma esnasında. Bu gibi uzun süreli diş gıcırdatma sorunlara neden olacaktır. Oral tatminsizlik yaşayan kişilerde bu sorun görülmektedir. Kalem kemirmek, sakız çiğnemek gibi durumlar zamanla diş sıkmaya dönebilmektedir.
Aşağıdaki makaleler de ilginizi çekebilir;