İstem Dışı Diş Sıkma

İstem Dışı Diş Sıkma

İstem dışı diş sıkma genellikle yoğun stres altında iken gerçekleşse de önlem alınmadığı takdirde bu durum kronik bir hastalığa dönüşebilmektedir. Depresyonun etkilerinden olan istem dışı dişlerin sıkılması iş yerinde yaşadığınız stres, gerginlik ve kaygı durumlarında sıklıkla yapılan bir harekettir. Günlük hayatta çeşitli stres dalgalarına bağlı olarak sıkılan dişler tıpta bruksizm olarak bilinmekte ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Her stres ve gerginlik halinde diş sıkmayı adet edinen kişiler bu durumun farkına bile olmayabilirler. Günlük hayatta yapılan diş sıkma eylemi kimi insanlarda uyku halinde iken de devam edebilir. Kronik bir hastalık derecesine dayanan istem dışı diş sıkma kişilerin sabah uyandığında ciddi bir yüz ağrısı şikayetiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilecektir.

Kontrol dışı diş sıkmanın beraberinde getireceği sorunlar

Yalnızca sabah uyandığınızda yüz ağrısı şikayetiyle sınırlı kalmayan istem dışı diş sıkma ilerleyen dönemlerde çene açma sınırlılığına, kilitlenmelere, dişlerde sallanmaya veya diş kırıklarına kadar uzanabilmektedir. Ayrıca çene birleşiminde özellikle yemek yerken kontrol dışı diş sıkma çene hareketliliğinde sesler çıkmasına neden olacaktır.

Kontrol dışı diş kasma erken teşhis edilmediği ve uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde vücut sağlığınız olumsuz yönde etkilenebileceği gibi psikolojik açıdan da sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

yamuk diş, yamulmuş diş, bruksizm hastalığı,
Kontrol dışı diş sıkma nedenleri

Bilinçsiz bir şekilde diş sıkmanın en önemli nedeni strestir. Bilinç altına yerleşen stres olgusundan kurtularak sakin ve huzurlu bir yaşam sürmek istemden yaptığınız hareketin de azalmasını sağlayacaktır.

Sınav kaygısı, yeni iş kurma, boşanma kaygısı veya buna benzer daha pek çok stres yaratacak etkenler bruksizm hastalığını tetiklediği gibi mevsimsel geçişler de bu duruma etken olabilmektedir. Mevsim geçişlerinde duygu durumu değişiklikleri de yaşanması dişlerin istemeden veya fark edilmeden sıkılmasına neden olacaktır.

İstem dışı diş kasma gıcırdatma tedavisi nasıl yapılır

Bazı kişilerde istem dışı diş sıkma uzun bir tedavi süreci gerektirebilmektedir. Kas gevşetici kullanımından sıcak su tedavilerine kadar akut kas spazmları diş sıkmaya neden olan etkenleri tamamen ortadan kaldırmasa da fark edilecek ölçüde bir rahatlama sağlayacaktır. Bu sayede diş sıkmadan kaynaklanan yüz, çene ve boyun ağrısı hafifletilebilir.

Dişlerin birbiri ile temasını kesen plaklar kullanılarak da istem dışı diş sıkmaya karşı önlem alınabilir. Diş sıkmanın şiddetiyle gelebilecek zararlara karşı şeffaf plaklar ile özellikle gece uyurken sıkacağınız dilerseniz birbiriyle temas etmeyeceğinden sorunlarınızın da hafiflemesini sağlayacaktır.

Gece koruyucuları olarak adlandırılan apareyler de tedavi sürecinde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ancak çene eklemi problemleri ve buna bağlı olarak ileri boyutlara ulaşan kontrol harici diş kasma eylemi apareylerle birlikte cerrahi bir tedavi de gerektirebilir. Gece uyurken kullanılan bu şeffaf plaklar kişiye özel olarak üretilmektedir. Bruksizm hastalığına sahip bireyin ağız röntgeni çekilerek özel olarak hazırlanmaktadır. Dişlerinizi sıkmaktan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak için; dişlerinizi istem dışı bir şekilde sıktığınızı fark ettiğinizde mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir. 

diş gıcırdatma, diş gıcırdatma öneliyici aparat,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir