Diş Tartarı Nedir?
Diş Tartarı Nedir?
Diş tartarı, dişin üzerinde oluşan sert bir yapıya sahip olan tabakaya verilen isimdir. Bu tabakanın oluşmasının çeşitli sebepleri olabileceği gibi bu konuda, özellikle tükürük içindeki minarelerin etkisinin çok yüksek olduğu söylenebilir. Bu mineraller düzenli diş bakımı yapılmadığı takdirde dişin üzerinde birikmeye başlayarlar. Dişin üzerinde görüntüsü ile de hoş olmayan sert bir tabakanın oluşmasına sebep olacaktır. Diş tartarının farklı oluşma şekilleri ve ortaya çıkardığı sonuçlar ile farklı yapıda bulunan çeşitleri vardır.
Diş Tartarı Oluşumunda Etkili Olan Faktörler ve Diş Tartarı Çeşitleri
Diş tartarı oluşumuna yukarıda bahsettiğimiz gibi tükürük içinde bulunan minerallerin sebep olmasının yanında, ağız içindeki bakterilerinde diş üzerinde oluşturdukları plakalarda diş tartarı oluşumunda etkili olan bir diğer önemli faktördür. Bu faktörlerin her ikisinin de etkisi ile oluşan, diş tartarı özellikle ağız kokusu, sağlıksız bir diş görüntüsü ve ilerleyen aşamalarda da çürüğe ve hatta diş kaybına kadar olan bir sürecin yaşanmasına sebep olabilir. Bunu önlemenin farklı yoları da mevcut olsa da bu konuda en iyi önleme yöntemi hiç şüphesiz, düzenli ve etkili bir şekilde yerine getirilecek olan diş bakım çalışmalarıdır. Bu sağlandığı takdirde hiç şüphesiz, ortaya çıkabilecek diş tartarı tehlikesi de en alt düzeye indirilmiş olur.
Diş tartarı, çeşitli açısından birbirinden farklı olmaktadır. Bu farklılığı yaratan en büyük sebeplerin başında hiç şüphesiz, diş tartarının oluşumunun diş etine yakınlığı etkili olmaktadır. Bu oluşum diş etine ne kadar yakın olursa, temizlenmesi de bir o kadar zor olmaktadır. Ayrıca bu oluşumu önlemenin en etkili yolu da diş etlerini de içine alacak olan bir diş fırçalama işleminin yerine getirilmesi olacaktır. Bu da sağlandığı zaman hiç şüphesiz, diş taşı oluşumunun tehlikesi en alt düzeyde tutulmuş olur.
Diş Tartarı Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu konuda kullanılabilecek olan en etkili yöntem hiç şüphesiz, diş hekimine bu konuda başvurmak olmalıdır. Bu yapıldığı takdirde diş etlerinin altında oluşan ve diş kaybına da sebep olan tartar oluşumunun temizlenmesi sağlanacaktır. Bunun dışında tartar temizleme işlemi, Evde uygulanacak gargara, diş ipi, diş macunu ve diş fırçası ile etkili bir temizliğin yaşanması sağlanacaktır. Bu konuda halk arasında diş tartarı’nın temizlenmesinin zararlı görülmesi aslında yanlış bir görüş olarak dikkat çekmektedir. Bu konuya özellikle dikkat edilerek diş tartar temizliğinin düzenli olarak yapılması, bu konuda ortaya çıkacak olan olumsuzlukların önlenmesi açısından da yararlı bir işlem olacaktır. Diş taşı temizleme işlemi diş hekiminin sahip olduğu özel alet ve ekipmanlar ile acısız bir şekilde 15 ya da 20 dakikada yerine getirilmektedir.
Bir Önceki Konu: EVDE DİŞ BEYAZLATMA