Diş Taşı Neden Oluşur?
DİŞ TAŞI NEDİR?
Dişlerde meydana gelen sağlık sorunlarının başında diş taşı gelmektedir. Dişlerin yüzeyleri iyi temizlenmediği durumlarda diş üzerinde bakteri plağı birikmektedir. Biriken bu bakteri plağına diş taşı denir. Kişide meydana gelen tükürüğün sıklığı ve miktarı diş taşının oluşumunu belirlemektedir. Bu nedenle diş taşı herkeste aynı sıklıkta ve aynı miktarda oluşmaz.
Oluşan diş taşı arttıkça diş etleri de çekilmeye başlayarak başka bir diş sorununu meydana getirir. Diş eti çekilmeye başlayınca da diş aralarında açılma oluşmaya başlar. Bu açılan kısımlarda diş tartarı oluşumu devam eder. Çekilmeler daha da artarak dişin çürümesine bile sebep olabilir. Diş taşı oluşan açıklıkları doldurarak kapattığı için hastalar diş tartarı sebebiyle kemik erimesi meydana geldiğini fark etmezler ve diş taşını önemsemezler. Bu durum çok ciddi diş sağlığı sorunlarına neden olabilir.
Diş tartarının olduğu kısımlarda iltihap oluşma ihtimali de çok yüksektir. Bu iltihaplı bölgeler kanayarak kötü kokuya sebep olur. Bu da hastanın sosyal hayatını olumsuz bir şekilde etkiler. Diş taşı oluşumunun arkasından bütün diş sorunları sırasıyla gelmektedir ve bunların tek sebebi diş taşının oluşması ve verdiği zararlardır. Böyle durumlara yakalanmamak için ağız ve diş temizliğine önem verilmesi gerekmektedir. Diş taşının temizlenmesi yalnızca doktor tarafından yapılmaktadır. Ancak diş taşının oluşumuna neden olan bakteri plağını siz engelleyebilirsiniz. Bunun için dişler diş taşına karşı etkili olan flüorürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır. Bu fırçalama günde en az iki kez yapılmalıdır. Diş taşı temizliği için mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi ile dişlerin arasında kalan yemek artıkları temizlenerek plak oluşumu engellenebilir.
Diş taşı dişlerde renk bozukluğuna da sebep olarak estetik diş görüntüsünün bozulmasına neden olur. Buda rahat gülebilmeyi etkileyerek kişide olumsuz psikolojik etkiler bırakabilir. Bunlardan korunmak için diş temizliğine dikkat ederek mutlaka bazı aralıklarla doktora kontrole gidilmelidir ve diş temizliği yaptırılmalıdır. Diş taşı oluştuysa hemen temizletilmelidir.
Diş Taşı (Tartarı) Oluşum Nedenleri?
Dişler düzenli aralıklarla ve doğru bir şekilde fırçalanmadığı zaman diş taşları meydana gelir. Bu nedenle dişlerin çok sert hareketler olmadan yumuşak hareketlerle ve en arkadaki dişe kadar gidebilecek bir fırçayla her gün fırçalanması gerekir. Dişlerin arası fırça ile temizlenemediği için kalan artıklar diş taşlarına sebep olur. Bunun içinde diş ipi kullanarak fırçanın ulaşamadığı yerlerdeki yemek artıkları temizlenir. Diş taşlarını önemsemeyen ve oluşumunun başlangıcında doktora kontrole gitmeyen ve ağız temizliğine dikkat etmeyen kişilerde diş taşı oluşumu hızla artmaktadır. Bunun için düzenli olarak 6 ayda bir doktora görünerek diş temizliği yaptırılmalıdır. Diş tartarı temizliği sonrası dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi almak isterseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz: https://disveagizsagligi.net/dis-tartai/dis-tasi-temizletme-sonrasi-dikkat-edilecekler
.