Diş Telleri ile İlgili Doğru Sanılan 10 Yanlış Bilgi

Diş telleri hakkında bilgiler içeren bu yazımızda; doğru olduğu sanılan yanlış bilgileri maddelerle derleyeceğiz.

Diş telleri genel olarak herkesin hakkında çok konuştuğu bir tedavi yöntemdir. Toplumda diş telleriyle ilgili yanlış veya eksik bilinen bilgiler tedaviden kaçınanları endişelendirmektedir. Diş telleri ile ilgili en yaygın olarak bilinen, doğru sanılan yanlış düşünceler vardır. Günümüzde de sürekli gelişme gösteren teknoloji sayesinde bu tedavinin korkulacak bir yanı bulunmamaktadır. Diş teli tedavisi hakkında doğru sanılan yanlışlar şunlardır;

1. Diş Teli Taktırmak Yetişkinlikte Zor Bir Tedavidir, Çocukken Takılmalıdır

En çok yaygın olan yanlışlık bu düşüncededir. Yaş grubu değişse de tedavi aynı tedavidir. Teller sayesinde sabit yapıya sahip olmayan dişler hareket eder ve doğru görünüme kavuşulur. Bu işlemde yaşa güre süre ve zorluk değişkenliği bulunmaz. Buradaki yanlış düşüncenin çıkış noktası bireylerdir. Çünkü belli bir yaştan sonra iş ortamında veya üniversitede kötü bir görüntü olacağını düşünmeleri ve bu sebeple sosyal ilişkilerinde sorun çıkarabileceği düşünülmektedir. Ama artık bunu dert etmeye gerek kalmamıştır. Çünkü gizli diş teli tedavisi de mevcut olup oldukça sık kullanılan bir yöntemdir.

2. Tel Taktırmaya Karar Verince Teller Hemen Takılmaz, Tedavi Öncesi Süreç Vardır

Bu yanlış düşünceye inanarak hareket eden insanlar korkarak vazgeçmektedirler. Düzenli diş kontrolü, ağız temizliği yaptıran bir insansanız böyle bir sürece gerek yoktur. Diş teli tedavisi hemen başlayabilir. Sadece kısa bir süre ağız ölçüsü vs alınmaktadır. Bu işlemlerde çok fazla uzun sürmez.

3. Diş Teli Taktırınca Katı Değil Sıvı Beslenme Yapılır

Tel takılınca bir-iki gün çorba ve püremsi beslenmek normaldir. Ancak bu tele alışma sürecidir. Sonrasında tel ile yemeyi öğrenerek, normale dönülür.

4. Diş Teli Taktırdıktan Sonra Çok Ağrı Olur

Teller dişlerinize yapıştırılan materyallerdir. Bir takı ne kadar ağrı yapabilirse tel de o kadar yapar. Sadece dişlerin bozukluğuna bağlı olarak en başta minik sızılar oluşabilir. Bu da aslında acıdan ziyade alışma sürecidir. Bunca yıl dişlerinizde ek bir şey yoktu. Lakin, ağzınızın alışık olmadığı yabancı bir cisim dişlerinizin üzerinde duruyor. Bu sebeple psikolojik sebepleri daha fazladır.

5. Tek Taktırmak İçin Sağlam Dişlerden Çekilir

Olması gerekenden fazla diş varsa veya 20’lik dişleriniz sıkıntı yaratıyor ve düzlenmeye engelse elbet çekilecektir. Bu ikisi dışında diş teli taktırmak için hiçbir diş çekilmeye çalışılmaz. Bozuk veya yerinde olmayan dişlerin çekilmesi zaten doğal bir durumdur. Dişlerinizin düzelmesi için diş teli taktırdığınızı unutmamanızı öneririz. Bu sebeple de zaten yamuk ve olması gereken yerde olmayan dişlerin çekilmesi çok olağan bir durumdur.

diş teli varken yiyecek, diş teli havuç,
diş teli varken yiyecek, diş teliyle havuç yemek,

6. Tel Varken Isırma Olmaz, Parçalar Bölünüp Yenilir

Kısmen yanlış, kısmen doğru bir bilgi. Isırmayı değil de ısırarak koparma mevzusunu bir süre unutmak gerekmektedir. İlk zamanlarda bölerek yenilse de daha sonra yumuşak besinler ısırılarak yenilebilir. Bu da alışma sürecinin bir parçasıdır. Hem tellerin oturması hem de psikolojik olarak dişlerinizin üzerindeki yabancı bir cisme alışma sürecinizden sonra normal yaşantınıza %90 oranında dönebilirsiniz. Tabii eskiden yediğiniz çok sert şeyleri kopartarak tüketmeniz gerekecek. Bunun için şöyle bir örnek sunabiliriz; Mesela havuç yeme alışkanlığınızı değiştirmeniz sizin faydanıza olacaktır. Havuç gibi sert gıdaları önce ufak parçalarda kopartmalı sonra da arka dişlerinizle çiğnemelisiniz. Bu tarz sert yiyeceklerde ön dişlerle ısırma, koparma alışkanlığınızı bırakmalısınız. Lakin çok sert olmayan ürünleri normal yaşantınızdaki gibi tüketebilirsiniz. Mesela dürümü ısıra ısıra rahat rahat yiyebilirsiniz. (Tabii dürümün içerisine eklenen malzemelerde sert gıdaların olmaması gerekiyor.)

7. Diş Teli Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Dönebilir

Dişler sabit bir yapıya sabit olmadığı için çok ufak hareketlenme olabilir. Ancak doktoru dinleyerek plak kullanılırsa ve dişlerin içine sabitleyici diş teli böyle bir şey yaşanmayacaktır. Dişler istediğiniz şekli aldıktan sonra dışarıdan bir müdahale olmadan çok ama çok uzun sürede eski haline gelir. Diş yapısına göre değişmekle birlikte muhtemelen ortalama 40 yıl sürebilir 🙂 Yani diş tellerini kullandıktan ve işlem tamamlandıktan sonra hiç bir işlem yapmazsanız 40 yıl sonra eski haline dönebilir. Tabii bu durum da biraz imkansızdır. Çünkü dişlerin 0,001 cm bile yerinden oynaması sizin konforunuzu olumsuz yönde etkileyecektir ve diş hekiminize danışmanıza sebebiyet verecektir. Diş hekiminiz de bu durumu görüp önlem alacaktır. Bu bilgiyle bu yanlış bilinen bilgiyi de çürütmüş olduk.

8. Diş Teli Tedavileri En Az 2 yıl sürer

Yine en yanlış biline bilgilerden biridir. İnsanlarda diş yapısı farklılığı olduğu için bağlı olarak tedavi süreci değişkendir. Hem dişlerin bozukluk oranı hem de diş yapısıyla alakalı bir durumdur. 6 ay da sürebilir, 10 ay da sürebilir, 4 yıl da sürebilir. En doğru cevabı diş doktorunuz verecektir.

9. Diş Teli Taktırınca Çoğu Yiyecek Artık Yenilmez

Bu bilgi de kısmen doğrudur. Çekirdek, fındık, fıstık ve asitli içecek grubuna veda edilmelidir. Ancak kabuklu meyvelerin çekirdeğini alıp tüketmek mümkündür. Ayrıca ilk bir-iki aydan sonra ufak ufak cips, fındık yenilebilir ve pipetle içecek içilebilir. Buradaki önemli nüans aslında yiyecekler ufak parçalara bölüp arka dişleriniz ile yemenizdir. Örnek olarak; fındığı ön dişlerinizle ikiye bölüp yemeniz sıkıntılı bir durum oluşturabilir. Ama fındığı arka dişlerinize atıp tüketebilirsiniz. Tabii bunu da dikkatli yapmanız gerekmektedir.

10. Tel Takınca Dişlere Bakmak Zorlaşır, Çürür

Dişlerimiz tel varken de yokken de özen ister. Tabi ki diş teli bakımı yapılması ve her yemekten sonra dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Diş tellerinin bakımı nasıl yapılır? adlı makalemize ulaşmak için lütfen renkli yeri tıklayın. Bakım hakkında tüm sorularınızın cevabını bu makalemizde bulabileceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir