Ağız Yarası
Ağız Yarası Nedir?
Ağız yarası çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilen, ağız içerisinde herhangi bir bölgede oluşan ve yemek yeme ile konuşmayı oldukça zorlaştıran bir tür rahatsızlıktır. Ağız yarası rahatsızlığı iki çeşit olarak ele alınır. İlk tür olan basit ağız yaraları insanlarda 10 ile 20’li yaşlar arasında ortaya çıkmaktadır. Yıl içerisinde maksimum 3-4 defa görülen bu rahatsızlık bir hafta içerisinde son bularak kişiyi rahata kavuşturur. İkinci tür ise kompleks ağız yarası çeşididir. Bu çeşit ağız yaralarına insanlarda daha az rastlanır ve kompleks ağız yarasına daha önceden yakalanmış olan insanlar daha fazla risk altındadır. Oluşmasının ardından ağız içerisinde ufak ufak çıkıntılar halinde beliren yaralar daha sonrasında açık hale gelerek kişiyi daha fazla rahatsız ederler. Sonucunda ise ağzın normal hayattaki gibi açılması oldukça zor hale gelir.
Ağız Yarası Neden Ortaya Çıkar?
Genel olarak ağız yaralarını bir hastalığa bağlamak doğru olmamaktadır. İnsanların ağızlarında meydana gelen ağız yaraları birçok hastalığın habercisi olabilmekle birlikte farklı hastalıkların yan etkisi olarak da belirebilir. Basit ağız yaralarına neden olan en bilindik iki faktör stres ve doku zedelenmesidir. Öte yandan bazı yiyecekler, özellikle turunçgiller ve türevleri(limon, portakal, ananas, elma, incir, çilek, domates vb.) ağız yaralarının oluşmasına neden olur veya daha ileriye gitmesine yol açar. Bazı durumlarda ise dişlerin keskinleşmesi ve diş telleri gibi diş hastalıklarına alınan önlemlerde ağızda yara oluşumu meydana getirebilmektedir.
Kompleks ağız yaralarını incelediğimiz zaman ise neden olarak karşımıza sağlıksal problemler çıkmaktadır. Bozulmuş bağışıklık sistemi, beslenme ile ilgili problemler, B-12 vitamini, çinko, folik asit ve demir eksikliği sorunları gibi birçok problem sonucunda ağız yaralarını meydana getirmektedir.
Ağız Yarası Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Bütün rahatsızlıklar gibi ağız yaralarının da birden fazla belirtisi mevcuttur. Bu belirtilerden bazıları birçok hastalığın ortak belirtisi iken diğer birkaçı ise hastalığa özgü belirtilerdir. Belirtilerin başında ağızda ve dilde çıkan ağrılı yaralar gelmektedir. Ayrıca yanaklarınızda çıkan yaralar da oldukça acılı ve ağrılı olabilir. Üstelik yaralar ortaya çıkmadan önce o bölgede karıncalanmalar ve doku hassasiyeti oluşur.
Kompleks ağız yaralarında kişiler daha çok ateşli belirtilerle karşılaşmaktadırlar. Ağızda oluşan yaralar ve ateşin yükselmesi sonucunda kişi rahatsızlandığının farkına varabilir. Ayrıca kompleks ağız yaraları kişilerin fiziksel halsizlikle karşılaşmasına ve lenf nodüllerinin şişmesine yol açmaktadır.
Ağız Yarası Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız yaraları genellikle tedavi sonucu değil kendiliğinden iyileşmektedirler. Fakat doktor takviyesi sonucu alabileceğiniz ağız spreyleri yaraların kötüleşmesini önleyebilmektedir. Yaraların tamamen iyileşmesi adına yaşamınızda yapacağınız bazı değişiklikler size oldukça fayda sağlayacaktır. İlk olarak günlük diş fırçalamaya ve diş ipi kullanarak ağız bakımınızı tamamlamaya özen göstermelisiniz. (Bu konudaki makalemize gitmek için kırmızı renkli yazıya tıklayınız dişlerin bakımı ve temizliği nasıl yapılır ) Baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçınmanız durumunda iyileşme süreciniz daha hızlı olacaktır. Öte yandan süt içmeniz, yoğurt tüketmeniz ve dondurma yemeniz ağız yaralarınızın ağrılarında azalma meydana getirecektir.
Ağrılarınız bazı zamanlarda daha şiddetli bir hale gelebilmektedir. Bu durumu minimize etmek adına ağız çalkalama suları ya da tuzlu su ile birlikte gargara yapabilirsiniz. Gargara yapmanızın ilk anında rahatsız edici bir durumla karşı karşıya kalmanız oldukça normaldir. Fakat ilerleyen süre zarfında ağrılarınız azalacak ve daha konforlu hissedeceksiniz.
Bu tür rahatsızlıklar için doktorlar genellikle ağız yarası için ilaç isimleri; Listerine, Peridex, Periogard vb. ürünleri hastaya sunarlar. Fakat bu ürünleri doktorunuza ya da eczacınıza danışmadan kullanmanız doğru bir davranış değildir. Hastalığın hangi safhasında olursanız olun ilaç kullanımına yönelecekseniz ilk olarak doktorunuza danışmalısınız.