Kök Kanal Tedavisi

Kök Kanal Tedavisi Nedir?

Bazen “kök dolgusu” veya sadece “kök kanalı” olarak adlandırılan diş kök kanalı tedavisi köklerin derinliklerindeki çürükleri gidermek için dişin hemen içine delik açmayı içerir.

Bu enfeksiyon türü aşağıdakilerin biri sonucu olabilir:

  • Pulpitis dönüşmüş tedavi edilmemiş diş çürüğü,
  • Hatalı uygulamalar veya dolgular,
  • Kırılmış yada çatlamış dişler,
  • Diş üzerinde tekrarlanan diş çalışmaları,
  • Travmadan kaynaklanan hasar. (örneğin bir kaza veya düşme)

Kök diş tedavi edildikten sonra, kalan dişi korumak için kök ve diş doldurulur. Kök diş tedavisi gören dişler sağlıklı dişlerden daha kırılgandır. Bu nedenle diş hekiminiz daha fazla hasarı önlemek için bir diş tacı takmanızı önerebilir.

Bu prosedürün içerdiği ayrıntılara girmeden önce, bir dişin yapısına bakalım.

Taç, diş eti çizgisinin üstüne yapışan kısımdır. Diş eti çizgisinin bulunduğu bölüme boyun adı verilir ve diş etinin altındaki kısım köktür. Diş kökü taçtan iki kat daha uzun olabilir.

Diş tepesinin dış tarafındaki sert beyaz kaplamaya emaye denir. Günlük fırçalama ve diş ipi ile korumanız gereken kısım budur. Kötü ağız hijyeni nedeniyle dişlerde bakteri birikmesi diş çürüğüne yol açabilir .

Diş çürüğü, az miktarda bir mineyi eritirse, dişin geri kalanını enfeksiyona duyarlı bırakır. Bakteriler diş içindeki yumuşak diş özünden yemeye başladıklarında, diş köklerini kök kanal sistemi üzerinden hızla dağıtabilirler. Buradan çevredeki kemiğe ve diş etine ulaşabilir ve onarılamaz bir hasara neden olabilir.

Tedavi edilmeyen kök kanalı enfeksiyonlarında diş eti apsesi olması muhtemeldir .

kök kanal tedavisi, kök kanal tedavisi ne zaman gereklidir, kanal tedavisi,

Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?

Düzenli diş muayenesi yaptırırsanız, diş hekiminiz herhangi bir diş çürümesini kök sisteme girmeden önce tanımlayıp tedavi edebilmelidir. Ancak, bir süre dişçiye gitmediyseniz, enfeksiyonun yayıldığını ve dişi kurtarmak için kök kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz.

Kanal tedavisi için gerekli olabilecek ilk belirtiler:

  • Dişiniz olduğundan hassas veya ağrılı ise,
  • Sıcak veya soğuk yiyecekler tüketildiği zaman tepki veriyorsa,
  • Bir şeyleri ısırmak acıtıyor ise,
  • Dişlerinizden biri gevşek ise.

Bu kök kanalı semptomlarını görmezden gelirseniz, zamanla yok olduklarını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni enfeksiyonun kendi kendine iyileşmesidir; bu sadece, diş özünde bulunan sinirleri yok ettiği anlamına gelir, böylece artık hissedemezsiniz.

Sonunda, muhtemelen enfeksiyonun daha da yayıldığına dair aşağıdaki işaretlerle birlikte, bu semptomların geri döndüğünü fark edeceksiniz:

  • Enfekte olmuş dişin etrafında şişmiş diş etleri,
  • Yüzünüzde şişme,
  • Dişinizden veya diş etinden kan sızması,
  • Dişin renk atması,

Kendini iyileştirmez ve ne kadar uzun süre bırakırsan, kök kanal tedavisinin başarılı olması için o kadar az şansınız vardır.

Ayrıca herhangi bir diş tedavisi olmadan kök kanalı enfeksiyonunu temizlemek için antibiyotiklere güvenmemelisiniz. Diş çalışmalarınızın bir parçası olarak antibiyotik verilebilse de, tek başına ilaç dişinizdeki bakterileri öldürmek için yeterli olmaz. Kök kanal ağrınız aniden ortaya çıkarsa ve reçetesiz satılan ağrı kesicilerin etkisi olmazsa acil diş hekiminizden randevu almanız gerekmektedir. Zamanında müdahale edilmez ise etkili bir kanal tedavisi gerçekleştirmeyebilirler, ancak en azından ihtiyacınız olan tedaviyi gerçekleştirene kadar size daha güçlü bir ağrı kesici sağlayabilirler.

Kanal Tedavisi mi yoksa ekstraksiyona mı ihtiyacım var? (Endikasyonları)

Diş hekiminizin asıl önceliği doğal dişlerinizi mümkün olduğunca uzun süre korumaktır, onları çıkarmak değildir. Bir diş çekildiğinde yeme şeklinizi etkileyebilir ve çevresindeki dişlere fazladan zorlanma uygulayabilirsiniz. Zamanla, ekstraksiyon bölgesindeki çene kemiği geri çekilerek yüz görünümünüzde değişikliklere neden olabilir. Ancak bakteriyel enfeksiyon dişin çoğuna yayılmışsa ve kalan yapı bir dolguyu veya kronu desteklemeye yetmiyorsa, ekstraksiyon tek seçenek olabilir.

Diş hekiminiz, enfekte olmuş kök kanalının kapsamını belirlemek için genellikle etkilenen bölgedeki röntgenleri alarak ön işlemlere başlayacaktır. Bu görüntülerden, etkilenen dişin kaç kanalının bulunduğunu, nerede konumlandıklarını ve kaç tane tedavi gerektirdiğini görebileceklerdir. Daha sonra tedavi sürecinizi planlayabilir ve ne olacağını bilmenizi sağlar.

Enfekte bir bilgelik dişiniz varsa, diş hekiminizin kök dolgusu yapmak yerine onu çıkarmayı seçebileceği bazı durumlar vardır. Diş tam olarak püskürmediyse, örneğin veya temizlenmesi zor bir pozisyonda ise, diş hekiminiz ekstraksiyonu önerebilir.  İhtiyacınız olan iş özellikle karmaşıksa, diş hekiminiz sizi endodontist olarak bilinen bir kök kanalı uzmanına yönlendirebilir.

kök kanal tedavisi, kök kanal tedavisi aşamaları,

Kök Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? (Aşamaları)

Hazırlık Aşaması

Tedavinizi planlamak için röntgen çektikten sonra, diş hekiminiz veya endodontistiniz lokal anestezi uygulayacaktır. Bu, tedavi edilen bölgeyi uyuşturur, böylece herhangi bir acı hissetmezsiniz.

Kök kanal tedavisi çalışması yaparken diş hekimlerinin diş barajına (cofferdam) uyması iyi bir uygulamadır. Lastik örtü, ağzınızın geri kalanından izole etmek için tek bir dişin etrafına sarılır.

Bu üç amaca hizmet eder:

  1. Dişin içini tükürüğünüzdeki bakterilerden korur.
  2. Tedavi sırasında normal olarak yutabilirsiniz.
  3. Diş hekimi bir aleti düşürürse veya bir miktar döküntü ağzınıza düşerse, yutma ve boğulma riski yoktur.

Bu çalışmayı diş barajı olmadan yapmak mümkündür, ancak genel kanı barajın “kök kanal tedavisinin başarısına büyük ölçüde katkıda bulunduğuna inanılmaktadır”. Enfekte olmuş kök kanalınızı tedavi etmek için bir diş hekimi seçerken, dişleri steril tutmak için lastik bir baraj kullanıp kullanmadıklarını sorun. Bu sizin önemli bir etken olabilir.

Diş Açma Aşaması

Bir matkap kullanarak, diş hekimi dişinizin tepesinde (veya ön dişin arkasında), hamur bölmesine ve kök sistemine erişebileceği bir delik açacaktır. Minik küçük iğneler, hasarlı ve ölü sinir dokusunu dişin ve köklerin içinden temizlemek için kullanılır. Kök kanalları çok incedir ve genellikle kavislidir, bu nedenle diş hekiminin tüm kanalları konumlandırması ve tüm virüs bulaşmış malzeme izlerinin alınmasını sağlaması biraz zaman alabilir. Genellikle dişleri görmelerini sağlamak için özel mikroskoplar ve parlak ışık kullanırlar. Kökünüzün ucunda bir apse varsa, bu noktada tahliye olur.

Kök kanallarının dar ve düzensiz şekli onları doğru doldurmalarını zorlaştırır. Bu nedenle diş hekiminiz, bu küçük iğneleri dişteki her kanalı büyütmek ve şekillendirmek için kullanacaktır. Bu işlem birkaç köklü ve kanallı dişlerde birkaç saat sürebilir.

Temizlik Aşaması

Daha sonra, dişin içi su ve antibakteriyel bir çözelti kullanılarak iyice temizlenir.

Diş hekiminiz temizleme solüsyonunu dişinize fışkırtmak için bir şırınga kullanır, ardından geri çekilir. Bu alanın tamamen steril olmasını sağlamak için birkaç kez tekrarlanır.

Tedaviniz bir ziyarette tamamlanamayacak kadar karmaşıksa, diş hekiminiz kalan bakterileri öldürmek için bazı ilaçları köklerle doldurur. Daha sonra ziyaretler arasında dişi korumak için geçici bir dolgu uygulayacaktır. Bu doldurma, tedavinizi tamamlamak için geri döndüğünüzde kaldırılır.

Kök Doldurma Aşaması

Tüm kanallar temizlenip genişletildikten sonra, doldurma zamanı gelmiştir. Bu genellikle, ısıtıldığında, odanın tam şekline uyacak şekilde yumuşayan bir termoplastik malzeme ile yapılır. Diş hekimleri kanala bir dizi ince koni sokuyor ve ardından tam dolumu sağlamak için ısı altında sıkıştırıyor.

Kök kanal dolgusunun diş içindeki boşluğu tamamen doldurması önemlidir, aksi takdirde yeniden enfekte olması daha olasıdır.

Kökler doldurulduktan sonra, diş içinde kalan boşluk normal bir diş dolgusu gibi doldurulur ve onarılır . Bu, kökleri daha fazla bakteriden korumak için ekstra bir sızdırmazlık sağlar.

diş ağrısı, kanal tedavisi ağrısı, dişi ağrıyan adam,

Kök Kanal Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Birçok hasta kök kanal ağrıları konusunda endişe duyuyor ve acı vereceği korkusuyla ihtiyaç duydukları tedaviyi bırakıyor. Neyse ki, bugünlerde diş hekimleri tarafından kullanılan anestezik teknoloji, işlemin en az rahatsızlıkla gerçekleştirilebileceği anlamına geliyor. Düzenli bir doldurma yapmaktan farklı bir şey hissetmemelidir, ancak biraz daha uzun sürecektir. Tedaviden önce önemli kök kanalı ağrısı çeken hastalar için, endodontik tedavi aslında önemli ölçüde rahatlama sağlar.

Birçok hasta, çenelerinde (onu uzun süre açık tutmanın sonucu olarak), tedavi edilen dişe göre daha fazla rahatsızlık yaşadığını bildirmektedir.

Herhangi bir işe başlamadan önce diş hekiminiz anestezi vermelidir. Tedavinin uzunluğu nedeniyle, bu uyuşturma ilacının “doldurulması” gerekebilir. Diş hekiminizden tedavi sırasında herhangi bir noktada ağrı hissetmeye başladığınızı işaret etmenin bir yolunu isteyin. Genelde yapmanız gereken tek şey, eğer rahat değilseniz, onları bilgilendirmek için elinizi kaldırın.

Kök kanal tedaviniz konusunda özellikle endişeli hissediyorsanız, farklı bir sakinleştirici isteyebilirsiniz. Bu, genel bir anestezi gibi, sizi tamamen mahvetmez, ancak endişelenmenize gerek kalmaz ve deneyimi çok az hatırlarsınız.

Kanal Tedavisi Komplikasyonları ve Kontrendikasyonları

Endodontik tedavinin nispeten yüksek başarı oranına rağmen, bazı hastalar problem yaşar. Kök kanal komplikasyonları ilk tedaviden birkaç gün ile birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir.

Başarısız bir kanal tedavisi aşağıdaki sonuçları doğurabilir;

  • Tamamen tedavi edilmeyen bir kanal, (yani, kanalın ucu işlenmemiş bırakılmış)
  • Dişin içinde kalan doku,
  • Kökte kırılma,
  • Bakteri kaçağı.

Bu komplikasyonlardan herhangi biri ortaya çıkarsa, diş hekiminiz veya endodontistiniz, kök kanal tedavisinin yapılıp yapılamayacağını görmek için dişinizi değerlendirir. Yapay diş dolgusunun varlığı ile karmaşık olmasına rağmen, bu işlem orijinal tedavi ile aynıdır.

Çoğu durumda, kök kanal tedavisine alternatif ekstraksiyondur. Daha fazla kök kanal tedavisi almak istemeyen hastalar, bunun yerine problemli dişin diş köprüsü veya implant ile değiştirilmesini tercih edebilir .

Kanal tedavisi, kök ucundaki yeniden enfeksiyon nedeniyle başarısız olursa, endodontik ameliyat yapmak mümkün olabilir. Bu, kök ucuna doğrudan erişmek için diş etinde küçük bir kesi yapılmasını içerir. Bu, önceki işlemden orjinal yapının yerinde kalmasını sağlar.

Kök kanalınızın başarısız olabileceğinden endişe ediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize başvurun. Ne kadar erken tedavi edilirse, bakterilerin daha fazla hasara neden olma olasılığı o kadar azdır.

Unutulmamalıdır ki; Düzenli diş muayenesi; bu gibi üzücü olaylardan sizi uzak tutar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir