Ortodonti Tedavisi ve Çeşitleri
Ortodonti Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?
Ortodonti diş hekimliğinin özel bir branşı olur. Ayrı bir eğitim ayrı bir uzmanlık gerektiren bir daldır. Kişinin dişlerinde veya yüzünde bulunan şekil bozukluklarını gidermeye tedavi etmeyi amaçlar. Kişilerde dişlerinin büyüklükleri çene büyüklüğüne oranı az geldiğinde diş yapısında çarpık durumlar meydana gelir ve dişler üst üste biner. Hem görünüm yani estetik açıdan hem de kişinin ağız sağlığı açısından olumsuz bir durumdur. Tedavinin aşamaları ve çeşitleri vardır kişinin tercihi veya doktorunun çene yapısına göre uygun gördüğü çeşidi hastaya uygulanır. Dişleri tekrar olması gereken dizilime getirtilmesi durumuna ortodonti tedavisi adı verilir.
Ortodonti Tedavi Çeşitleri
Lingual Ortodonti: Dişlerin yüzeyinde herhangi bir tedavi belirtisi olmaksızın dişlerin arka kısmında bir yapı kurularak yapılan tedavi biçimidir. Genellikle estetik kaygısı taşıyan bireyler tarafından tercih edilir. Estetik durmasının yanında daha uzun süren ve daha masraflı bir ortodonti tedavi biçimidir.
Telsiz Ortodonti: Kişiye tel takmadan ortodonti tedavisi imkanı tanır. Pürüzsüz ince ve şeffaf plakalar halinde kullanılır. 2 hafta süreyle kullanılır sonrasında bir başka plaka ile değişimi sağlanır.
Hızlı Ortodontik Tedavi: Hızlı tedavi biçimine verilen isimdir. Diş teli kullanılır ve estetik kaygısı için de porselen braketlerle kombinlenebilir.
Estetik Braketli Ortodonti: Tel takmayı kabul edip tamamen estetik açıdan duraksayanlar için üretilmiş bir ortodonti tedavisi yöntemidir. Tamamen porselen ve zirkonyumdan üretilir. Dişlerinizin rengiyle birebir olduğundan fark edilmesi güçtür. Bu tedavi yönteminin tek eksisi diş aralarında biriken gıda artıklarının fark edilmemesidir. Bu yüzden diş tedavisine daha çok önem verilmesi gereken ortodonti tedavisi şeklidir.
Ortognatik Cerrahisi: Kişide büyüme ve gelişmenin bitmesiyle beraber karar verilen bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntem ortodonti uzmanının planladığı ve plastik cerrahının uygulamaya geçirdiği bir yöntemdir. Hastanın önden ve profilden görünümü adına alt çene ve üst çene için en doğru konuma getirilmesi durumudur.
Ortodontik tedavide herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Bazı durumlarda çenede meydana gelen şekil bozuklukları yani çenenin önde veya geride olması durumu 12 yaşından önce tedavi edilmesi gereklidir. Doktorunuz herhangi bir ortodonti tedavisine başlayacak ise ağızda oluşan kanal tedavisi veya çürük tedavisi sonlanmış olmalıdır. Hasta ortodontik tedavisi sırasında ağız sağlığına daha fazla dikkat etmeli günde 3 kez diş temizliği yapmalı buna ek braket temizliği ara yüz fırçaları ve ağız bakım suları ile rutini sağlamalıdır. Ortodonti tedavisi herhangi bir ek sorun çıkmadığı sürece 1-2 yıl arası bir tedavi süreci vardır. Ortodonti tedavisini gerektirecek durumları en aza indirgemek adına çocuklara en fazla 4 yaşına kadar parmak emmek fazla biberon kullanımı veya ağız solunumu yapmak gibi alışkanlıklarını bıraktırmak olacaktır.