Ortognatik (çene) Cerrahisi

ORTOGNATİK ÇENE CERRAHİ

Yüz yapısında iskeletsel ve dişsel bozuklukların düzeltilmesini sağlayan ortognatik cerrahisi ortognatik uzmanının planlayarak plastik cerrahın uygulamaya geçirdiği bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Kişilerde büyüme ve gelişmenin tamamlanmasıyla hastanın önden ve profilden görünümü ele alınarak incelenmekte ve alt çeneyle üst çenenin en doğru konuma getirilmesi uygulamasını kapsamaktadır.

Ortognatik cerrahisi hangi durumlarda uygulanır

Alt veya üst çenenin önde, geride, sağ yan veya sol yanda olduğu durumlarda ortognatik cerrahisi yöntemlerine başvurulmaktadır. Üst çenede gelişim azlığı, alt çenede bir tarafın veya tümünün az gelişmiş olması, çene ucunun ileride ya da geride olması büyük veya küçük olması, çeşitli nedenlerle çenede şekil ve yapı bozuklukları ve buna benzer vakalarda ortognatik cerrahisi yönteminden faydalanılarak alt çene ile üst çene en doğru konuma getirilmektedir.

çene cerrahisi, çene düzeltme, eğri çene,

Ortognatik cerrahisi yönteminde diş teli tedavisi görülür mü?

Tel tedavisi ve cerrahi işlem olmak üzere iki aşamadan oluşan cerrahi tedavi yönteminde ameliyat sonrası kısa bir dönem tel tedavisi de görülebilmektedir. Ender de olsa bazı hastalarda sabit diş teli takılı şekilde hastanın ameliyata braketle katılması gerekebilir.

yamuk çene, çene cerrahisi, yamuk çene öncesi, yamuk çene sonrası,
Ortognatik cerrahi planlaması nasıl yapılır?

Ortognatik cerrahisi uzmanına başvuran hastalar için öncelikle hastanın fotoğrafları ve gerekli filmleri çekilerek planlama aşamasında hastadan ölçü alınmaktadır. Cerrahi uygulamaya geçilmeden önce geçen süreç sonrası hastadan tekrar ölçüler alınarak planlama çalışmaları yapılmaktadır. Böylelikle ameliyat sırasında kullanılacak rehber splintler hastanın durumuna göre hazırlanabilecektir.

Ameliyatlı gerçekleşen tel tedavisi hem estetik açıdan hem de fonksiyonel açıdan hasta için en ideal olacak tedavi yöntemidir. Ortodontik tedaviyi de içeren ortognatik tedavi çene ameliyatının dişlerin çeneye uygun şekilde konumlandırılmasıyla entegre bir şekilde uygulamayı sağlamayı amaçlamaktadır. Ağız içinde yapılan bu ameliyat herhangi bir ameliyat izi taşıma riskini de ortadan kaldırıyor.

Sonraki Konu; Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Önceki Konu; Protez Diş Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir