Takma Diş Nasıl Yapılır
Takma diş nasıl yapılır?
2018 sabit, çıt çıt, hareketli takma protez diş nedir? nasıl yapılır? Fiyatları nelerdir? Hareketli parsiyel total sabit protez yapımı ne kadar sürer sorularına cevaplar.
İnsanlar yaşlılık, hastalık gibi sebeplerden dolayı dişlerini kaybedebilirler. Diş kaybetme sürecinde hiçbir şey yapılmasa bile diş kayıpları tamamen başladığı zaman insanlar, dişlerinin önemini anlarlar. Ancak dişler tamamen kaybedildikten sonra iş işten geçmiş olur ve diş maalesef kendi kendini yenileyen bir organ değildir. Takma diş veya hareketli protez diş denilen yapıda insanların, çiğneme ve konuşma gibi hareketlerine yeniden yapabilmesini sağlar. Takma diş veya hareketli protez diş dışında da yapılan protezler vardır ancak bu protezler hareketli protez dişe göre daha maliyetli olmalarından ve bazı durumlarda yapılamamaları dolayısı ile hareketli protez diş tercih edilir.
Sabit Hareketli Çıt Çıt protez diş türleri nelerdir? Takma diş nedir?
Hareketli protez diş türleri ikiye ayrılır. Bunlardan ilki, hareketli parsiyel protezlerdir. Bu protez hastanın ağzında kalan sağlam dişler varsa yapılır. Diğer protez çeşidine göre, yapımı daha zahmetlidir. Ancak sonuç daha kaliteli ve daha tutucu olduğu için tercih edilir. İkinci seçenek ise hareketli total protezlerdir. Doktorlar, bu protezlere hastanın ağzında hiç diş kalmadığı zaman yapar.
Aşama Aşama Protez Takma Diş Nasıl Yapılır?
Hareketli protez diş yapımı, süreçlere ayrılır. Bu süreçler aşağıdaki gibidir.
- İlk işlem olarak hastanın bütün ağzı ile ilgili genel sağlık analizi yapılır, hastanın herhangi bir diş problemi varsa çözülür.
- İkinci aşamada hastanın diş ve kemik yapısına bakılır. Hastanın diş ve kemik yapısı, protezin hangi tür olacağına karar vermek açısından önemlidir.
- Hastanın ağzında diş varsa bile bu dişlerin sağlık problemleri tespit edilir eğer hastanın ağzındaki diş çürük veya sallanıyor ise bu dişler ortadan kaldırılır.
- Hastanın ağzında diş taşı problemi varsa bu taşlar temizlenir, ortadan kaldırılır.
- Protez yapımına başlanması için ağızla ilgili tüm şartların uygun olduğuna, doktor karar verdiğinde, protez yapımı için ölçüm alır.
- Hastanın ağzında birkaç tane veya daha fazla sağlam diş varsa hastaya parsiyel protez yapılacaktır. Parsiyel protez için uygun metal bir yapı hazırlanması gerekmektedir. Metal yapının, hastanın halen ağzında olan dişlerle uyum sağlaması gerekir. Hazırlanan parsiyel protez hastanın ağzında bulunan dişleri sarmaktadır. Hastanın ağzında hiç diş kalmamışsa ve total protez yapılacaksa başka bir yapı kullanılmaz.
- Hastadan alınan ölçümler doğrultusunda, diş dizilimi denilen uygulama yapılır.
- Hazırlanan dizilim mum bloklar kullanılarak hastanın ağzında kontrol edilir. Eğer bir hata veya değiştirilmesi istenilen bir durum varsa, hazırlanan mum bloklar değiştirilerek kusursuz hale getirilir.
- Hazırlanan mum blok tamamen kusursuz bir hale geldiğinde yerine akrilik bir yapı yapılır. Bu, akrilik yapı, protezin son halidir.
- Son aşamada protezler hastada denenir ve bir problem varsa düzeltme işlemleri yapılır. Bütün problemler halledildikten sonra protezler hastaya verilir.